Smatra se najsvetijom noći u godini !!!

Ono što ne znamo to nas najviše intrigira.
Kad spomenemo riječi kao smrt,duhovi,vještice,čarobnjaci,magija,drugi svjetovi.itd u nama se probudi znatiželja jer živimo u neznanju o nama samima.
Malo tko zbilja zna istinu,a svi se ponašaju kao da je znaju prema onome što su naučili u crkvi,đamiji,hramu,nekoj sekti ili bili gdje drugdje.
Istina o nama je vjerojatno 100% drugačija nego što mi svi mislimo.
Postoji dan u godini koji postavlja puno pitanja,A to je danas takozvani ”Halloween”
Poganska ceremonija-Vještičji kalendar-Prva svetkovina sabata održavala se 31. listopada i naziva se Samhain (poznata i kao Halloween, Noć vještica). Keltska godina se dijelila na ljeto i na zimu, a Nova je godina počinjala 1. Studenog.Ova svetkovina označavala je službeni kralj ljeta i početak zime.

To je noć kada je moguće najlakše uspostaviti vezu s duhovima.Prema kršćanskom kalendaru 31.10 je noć uoči Svih svetih.Da nije postojao ovaj poganski običaj vjerojatno ne bih postojao ni dan Svih svetih.
Samhain: Noć vještica vuče porijeklo od Samhaina, “drevne poganske svetkovine koju su Kelti slavili prije više od 2 000 godina”, piše u djelu The World Book Encyclopedia.

“Kelti su vjerovali da se na taj dan mrtvi mogu kretati među živima. Smatrali su da tijekom proslave Samhaina živi mogu razgovarati s mrtvima i uspostaviti kontakt s onom drugom stranom.Druidi su također na ovaj dan imali jaču vidovitost o budućnosti.Pošto su se bojali dolaska demona i zlih duhova na ovaj dan su stvorili rituale da se to ne dogodi.

Ovaj dan kao i sve ostale proslave pratile su prirodne cikluse.

Samhain je svakako bio najznačajniji, tada su mogli uspostaviti kontakt s mrtvima. Kelti su se okupljali, palili krjesove i pokušali vidjeti što im donosi zima. Iz kuće su odlazili maskirani kao i mi danas da bih se mogli kretati neopaženi među duhovima i da ne bi bili opsjednuti ili napadnuti od raznih bića.
Ovi običaji su preneseni u Ameriku tijekom velike selidbe Iraca,Engleza i Škota.Običaj se udomaćio,razvio i ostao. Slavljenje Noći vještica je postalo sve popularnije zadnjih godina u raznim dijelovima svijeta.

Dokumentarac;

https://www.youtube.com/watch?v=hKimIHT1Y4E

 

 

Odgovori